Hemsida

Hemsidor har blivit väldigt vanligt på webben, och används flitigt till olika syften. Det finns olika typer av hemsidor, till exempel finns det bloggar, informationssidor och handelsplatser. Man kan göra en hemsida på flera sätt. Ett sätt kan vara att programmera sidan helt själv från grunden. Ett annat kan vara att ta en lite enklare väg och använda hemsideverktyg. Det som behövs för att snabbt och enkelt komma igång med en sida är ett domännamn, webbhotell och hemsideverktyg, oftast brukar företag erbjuda alla dessa i ett paket.

 

Domännamn

Först och främst ska man välja ett domännamn, som exempel www.hurgorman.se. Det finns flera bra saker att tänka på innan man bestämmer sig. Den ska inte vara upptagen, relaterad till de sidan handlar om, inte för långt och lätt att komma ihåg. Detta kanske låter väldigt svårt, dock brukar man komma på ett namn som man känner sig nöjd med efter lite testning. Beroende på vilket språk hemsidan ska vara på väljer man samtidigt toppdomän, som exempel .se, .nu eller .com. Man brukar välja toppdomän beroende på vilket språk sidan ska vara på. Om man tänker ha innehåll på svenska har man .se eller .nu, på engelska använder man oftast .com, .net eller .org.

 

Webbhotell

Webbhotell är en tjänst som gör att hemsidan syns på internet. Det finns både gratis varianter och de som kostar pengar. De som kostar pengar brukar oftast erbjuda fler funktioner och teknisk support. Med tanke på att allt fler väljer att ha hemsidor har kostnaden på webbhotell sjunkit, det behöver inte kosta mer än ett par tior i månaden.

 

Hemsideverktyg

Hemsideverktyg erbjuder oftast företagen tillsammans med webbhotell och domännamn. Dessa brukar vara enkla att hantera då man enbart behöver jobbar grafiskt och inte programmera. Det brukar även finnas olika teman att välja mellan, vilket gör att sidan även utseendemässigt enkelt kan anpassas.

 

Programmering

Det räcker oftast med domännamn, webbhotell och hemsideverktygen för att skapa och publicera en hemsida. Vill man dock på djupen anpassa sidan eller veta hur det fungerar kan man lära sig programmera. Grundtekniken som används att skapa en hemsida kallas för HTML (HyperText Markup Language), med det skapar man knappar, länkar, formulär, tabeller mm. Vill man också anpassa sidans utseende används CSS (Cascading Style Sheets). En till teknik som ofta används är JavaScript, som är ett skriptspråk. Det används för att få en mer dynamisk hemsida, till exempel så att sidan svarar på knapptryck eller andra händelser.

 

Tips & Tricks

Företag erbjuder oftast registrering av domännamn, webbhotell och hemsideverktyg i ett paket. Med detta blir det väldigt enkelt att skapa en hemsida och man behöver inte alls lära sig programmering.

När man jämför olika företag kan man titta extra noga på tillgänglighet, säkerhetskopiering och trafikkapacitet men också att de erbjuder hemsideverktyg om det är de man vill använda.

Hemsidor har många användningsområden men ibland kan en app vara mer passande.

Det går även att göra allt själv, det vill säga ha ett eget webbhotell och programmera sidan från grunden. Dock måste man registrera domännamnet hos en leverantör.

 

<-- Gilla gärna

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…