App

Foto: CC BY-SA 2.0 cristiano_betta

App är en förkortning för ordet applikation. Den mest vanliga användningen av ordet app är när man pratar om applikationer (program) till telefoner. Appar på telefoner brukar spridas via antingen Apples App Store eller Googles Play Store. Denna artikel kommer beskriva hur man gör en app till en smartphone så som iPhone, Android eller Windows phone.

Idén

För att göra en app behövs först en idé. Idén för gärna vara unik. Tänk på att det finns hundra tusentals appar på App Store och Google Play. Det behöver vara någonting som sticker ut och användare kan älska. Är en App verkligen vad du behöver? Eller räcker det kanske bara med en Hemsida?

Plattformar

Som tidigare nämnt finns det flera olika plattformar för mobilappar. iPhone som har operativsystemet iOS, Android samt Windows phone. Alla dessa plattformar (mobil operativsystem) behöver olika appar.

När det är dags för utvecklingen så finns det lite olika val av approacher.

Hybrid, native eller webb app. Vilken som väljs beror på appens syfte.

Native

En native app är en app som är kodad för respektive plattform i respektive språk.

Objective-C är utvecklingsspråket för iPhone och utvecklingsmiljön är Xcode.

Java är utvecklingsspråket för Android och de två vanligaste utvecklingsmiljöerna är Android Studio eller Eclipse.

C# är utvecklingsspråket Windows Phone och den vanligaste utvecklingsmiljön är Visual Studio.

Dessa appar ger den bästa prestandan och gör så att utvecklaren kan utnyttja telefonens fulla prestanda. Dessa appar distribueras i App Store/Google Play.

Webb app

En webb app är en hemsida som ser ut som en app. Webb appar brukar inte ligga i App Store/Google Play utan brukar bara vara hemsidor. Problemet med webb appar är att de inte kan använda sig av hela telefonens funktionalitet. Fördelen med webb appar är att de är mycket billigare än native appar att utveckla, då man bara behöver göra en app som funkar på alla plattformar och inte utveckla en app för varje plattform.

Hybrid

Hybrid appar är en blandning av native- och web-appar. Hybrid appar brukar vara web-appar som är "wrappade" i native appar. Dvs, det brukar vara hemsidor som ligger inuti vanliga appar.

Fördelen med hybrid appar är att utvecklingskostnaden brukar sjunka om man ska utveckla för flera plattformar. Nackdelen med hybrid appar är att eftersom delar är web så kommer prestandan inte vara fullt lika bra som hos native appar.

Sammanfattning om apptyper

Alla olika typer av appar är bra i sig och vilken typ man ska välja att utveckla beror på vad man ska göra.

Ska det göras en app som mest bara består av information i form av texter och bilder? Välj då att göra en web-app.

Om det är så att ni behöver lite mer avancerad information till flera plattformar men prestanda inte är ett problem men budget är, välj då att göra en hybrid app.

Om appen bara ska göras till en plattform eller om appen kommer behöva bra prestanda välj då att göra native appar.

Tips & Tricks

Tänk igenom vad appen skall göra innan vilken typ av app som ska utvecklas görs. Oftast blir det mycket billigare och går fortare med en hybrid- eller web-app men om appen är tyngre så lämpas det inte alls utan då är native vägen att välja.

<-- Gilla gärna

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…