Sushi
Sushi är kanske den mest kända japanska maträtten. Sushi är gott och nyttigt och kan göras på många olika sätt. Sushi består av ris, grönsaker och fisk eller skaldjur som kan vara rå eller tillagad. Sushi kan delas in i två grupper, och kallas för maki (rullar) och nigiri. Den vanliga ”laxsushin” som man brukar se på restauranger är en typ av nigiri. Sushi brukar serveras tillsammans med wasasbi och japansk soja. För att göra laxnigiri krävs inte mer än lax, ris, risvinäger, socker och salt.
Riset
- 6 dl sushi ris
- 7 dl vatten
- 5 msk risvinäger
- 4 msk socker
- 1 tsk salt
Tillagning av riset
Skölj riset till dess att det har börjat bli genomskinligt. Lägg sedan riset och vatten i en kastrull, koka de i 2 minuter. Efter det ska man sänka till låg värme och låta riset sjuda i en kvart till 20 minuter.
Ta av kastrullen ifrån plattan och låt svalna. Lägg sedan socker och saltet i en kastrull, häll i risvinägern. Värm nu upp de tills sockret och saltet lösts upp.
Låt risvinägern svalna och häll sedan risvinägerblandningen över riset och rör runt så allt ris får risvinäger på sig.
Servera!
Nigiri
Förslag till nigiri topping:
- Lax
- Crabstick
- Tonfisk
Blöt ner dina händer och ta en liten näve av sushiriset och krama hårt och gör en oval. Sätt sedan en klick wasabi under toppingen (tex. Laxen) och lägg toppingen på riset.
Maki
För att göra maki krävs lite mer jobb än nigiri. Du behöver även Noriblad (sjögräs-blad) och en bambumatta.
Förslag till innehåll:
- Tonfisk
- Lax
- Crabstick
- Gurka
Lägg ett Noriblad på bambumattan.
Lägg ett 1 cm tjockt lager av sushiris på noribladet, spara dock en liten snutt av kanten där du inte lägger ris. Pressa sedan ner riset så det blir ca 0.5 cm tjockt.
Lägg fyllning (tex lax och gurka) tvärs över och dra en rad wasabi, var försiktig med wasabin då det är starkt. Rulla nu försiktigt ihop noribladet med hjälp av bambumattan.
När noribladet är helt ihoprullat, blöt kanten med vatten och tryck till, detta gör så att rullen håller ihop. Skär sedan centimetertjocka skivor.
Servera!
Tips & Tricks
Sushi behöver inte bara göras på rå fisk och skaldjur, testa även att göra med rökt skinka eller rostbiff.
När du gör maki ska man vara noga med att trycka försiktigt och jämnt, trycker man för mycket med bara fingrar eller handflatan kommer rullen inte bli rund och fin.