Focaccia
Focaccia är ett vetebaserat vetebröd som har sitt ursprung i Italien. Den tillagas oftast i långpanna och kan därför påminna om pizzadeg. Focaccia kryddas oftast med färska örter som rosmarin, oregano och timjan samt en aning olivolja och vitlök.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 8 dl vetemjöl
- 2 tsk salt
- 0.5 dl olivolja
- 3 vitlöksklyftor
- 3 kvistar rosmarin
Gör så här
Börja med att smula ner jästen i en bunke. Värm sedan vatten tills den blir ljummen ca 37°C, häll den i bunken och se till att jästen löser sig i vattnet. Tillsätt sedan vetemjölet och saltet, bearbeta nu degen och låt den sedan jäsa övertäckt i ca 35 minuter.
Sätt nu ugnen på 225°C. Pensla sedan en långpanna ca 30x40 cm med halva olivoljan och smeta sen ut den jästa degen i den. Låt nu degen jäsa i ytterligare ca 20 minuter.
Skala och hacka vitlöksklyftorna och tryck sedan i dem i degen tillsammans med rosmarinen. Ringla över nu resten av olivoljan och grädda sen i 25-30 minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Innan man gräddar degen kan man toppa focaccian med bland annat soltorkade tomater, basilika, oliver, fetaost eller rödlök.