Baba ganouj
Baba ganouj, auberginedipp eller auberigineröra är en aubergine baserad maträtt eller dipp som oftast förkommer tillsammans med meza. Rätten är populär runt medelhavsområdet men har på senare tid blivit mycket populär även i väst. Baba ganouj är väldigt enkelt att göra och passar utmärkt som förrätt eller tillbehör.
Ingredienser
- 2 - 3 (500 - 600 g) aubergin
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk tahini (sesampasta)
- 1 msk olivolja
- 2 msk citronjuice
- ½ tsk salt
- ½ tsk svartpeppar
- Mynta och/eller paprikapulver till garnering
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 °C. Skär auberginen i mindre skivor och lägg de i en ugnsform. Lägg sedan ugnsformen i ugn ca 30 - 40 minuter. Auberginen är färdiga när köttet är mjukt, vilket kan testas med till exempel en provsticka eller gaffel.
Lossa auberginköttet med en sked och lägg de i en bunke. Skala och hacka vitlöksklyftorna fint och lägg dem i bunken tillsammans med auberginen.
Lägg nu tahinin, olivoljan, citronjuicen, saltet och svartpeppar i bunken och mosa med hjälp av en gaffel eller mixer. Häll över i mindre skål och toppa med mynta och/eller paprikapulver.
Servera!
Tips & Tricks
Auberigineröra eller baba ganouj passar utmärkt till kött eller fisk, alternativt som dipp till exempel chips eller grönsaker.
Vill man ha mindre fett och därför ett nyttigare alternativ av auberginröran kan man skippa tahinin och olivoljan.