Skilsmässa

En skilsmässa eller skiljas är när ett äktenskap upplöses av en eller båda parterna. Äktenskapet upplöses genom en dom i tingsrätten. Vanligtvis lämnar man in en ansökan som sedan börjar gälla från den dagen domen vinner laga kraft. Om paret har barn under 16 år eller om bara en av parterna vill skiljas krävs det alltid sex månaders betänketid innan ansökan beviljas. För att kunna upplösa ett äktenskap måste båda parterna vara vid liv.

Gör så här

Börja med att beställa personbevis, detta kan göras genom att kontakta skatteverket, antigen genom deras hemsida eller på telefon. Vilken tingsrätt din kommun tillhör och blanketter angående skilsmässa finns på domstol.se

Om båda vill skiljas använder man blanketten ”Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad” eller ”Gemensam ansökan om upplösning av registrerat partnerskap” som finns på samma sida. Om man inte är överens använder man istället ”Ansökan om stämning angående äktenskapsskillnad” eller ”Ansökan om stämning angående upplösning av registrerat partnerskap”. Är man osäker över något i blanketten kan man alltid kontakta tingsrätten.

Om man har barn under 18 ska man ange om båda eller om en av föräldrarna ska ha vårdnaden om barnen. Behöver man hjälp kan man vända sig till en advokatbyrå.

Ansökningsavgiften kostar 450 kronor och betalas till tingsrättens PlusGiro-konto. Du hittar kontonumret till din tingsrätt på ”Sök domstol”.

Skicka eller lämna in blanketten till tingsrätten tillsammans med personbevis. Notera att ansökan inte får vara äldre än 3 månader. 

Tips & Tricks

Vid risk för separation i förhållanden där det finns barn erbjuder kommuner sekretessbelagd familjerådgivning, vilket kan vara ett sätt att reda ut problem innan man ansöker om skilsmässa eller andra råd kring upplösningen.

Skilsmässa kan vara psykiskt påfrestande, det kan vara bra att ha någon närstående att tala med.

Recept

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…
Recept

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…
Recept

Mai Tai

Mai Tai är namnet på en drink som lätt översättas till ”utom denna värld”, vilket är väldigt passande med tanke…
Recept

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…
Recept

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…
Recept

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…
Recept

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…
Recept

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…
Recept

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…