Ost
Ost har länge varit en viktig en viktig del av människans kost och sträcker sig långt tillbaka i tiden. Man gör ost från mjölk som kan komma från olika kreatur, till exempel kor, getter, bufflar och får. Genom att skilja på vattenlösliga ämnen kvarstår proteinet och fettet som man sedan värmer så att de stelnar (koagulerar). Detta behöver inte vara något avancerat, utan genom ett par ingredienser och verktyg kan man enkelt göra detta själv hemma.
Ingredienser
- 5 liter mjölk
- 4 tsk vinäger/citron
- 1 krm salt
Gör så här
Börja med ställa en kastrull på spisen för att sedan hälla i mjölken. Rör sedan ständigt om mjölken under låg värme. Det är viktigt att man rör ständigt, annars riskerar man att bränna mjölken.
När det börja bubbla en aning i mjölken är det dags att stänga av värmen, men låt kastrullen stå kvar på spisen. Häll sedan dit vinägern/citronen och rör om försiktigt. Gör detta i cirka 10 minuter, under denna tid kan man se små bollar börja bildas, det är de som är osten.
Nu är det dags att skilja på vattnen och ostmassan (de små bollarna). Detta görs enklast genom att hälla över innehållet i en ostduk eller näsduk, samtidigt som man pressar lite på duken så att vätskan rinner igenom.
Öppna duken och häll saltet alternativt andra kryddor om det så önskas. Rör om med hjälp av en gaffel för att sedan stänga igen duken. Låt osten stå på bordet cirka 10 minuter innan man placerar den i kylskåpet ett par timmar.
Servera!
Tips & Tricks
Genom att tillägga andra örter och kryddor, kan man få andra smaker på osten.
Man kan variera mellan olika typer av vinäger och mjölk från olika kreatur för att få en annan smak på osten.
Det går också att äta osten utan att ha den i kylskåpet, vilket kommer vara i rumstemperatur.