Sprits
Sprits är det köksredskap som oftast används för att sätta Glasyr på bakverk. Exempel på tillfällen när man kan använda en sprits är när man glaserar cupcakes eller utsmyckar en tårta. Man kan köpa en färdig sprits med munstycken i olika storlekar. Dock kan man också enkelt göra en sprits hemma med antingen en fryspåse eller smörpapper.
Med plastpåse
Att göra med en påse är lite lättare men ger inte lika bra precision. Fyll upp till 2/3 av en fryspåse med glasyr. Snurra igen toppen av påsen och sätt en gummisnodd eller klämma så att ingenting kan komma ut den vägen. Klipp ett litet hål i ett av hörnen av påsen. Du kan nu klämma ut lite glasyr i taget.
Med smörpapper
Ta fram ett smörpappersark och klipp av ett ark som är ungefär 30 cm. Vik smörpapperet dubbelt. Rulla nu ihop smörpapperet till en kon. Hur bra precision du vill att spritsen ska ha beror på hur litet du gör målet i toppen av konen.
Fyll nu konen med glasyr och spritsa genom att försiktigt klämma ut lite glasyr i taget.
Att göra en sprits med smörpapper kräver oftast lite träning men ger ofta ett bättre resultat än en gjord av en plastpåse.
Tips & Tricks
Om du gör en sprits med smörpapper variera gärna storleken på hålet i toppen av konen för att testa vilken storlek som passar bäst till just ditt ändamål.
Om du gör en plastpåsesprits och den läcker testa att använda dubbla påsar.