
Glasyr

Glasyr passar perfekt till bakelser, kakor och tårtor. Glasyr kan bland annat användas för att förstärka bakverkets smak, konsistens eller utseende. Det finns många olika typer av glasyrer. Några exempel är citronglasyr, saffransglasyr, cream cheese glasyr och fudge glasyr. Den här artikeln kommer att fokusera på vaniljglasyr.
Ingredienser
- 3.5 dl florsocker
- 1.5 dl mjölk
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 gram smör
Gör så här
Häll florsockret, smöret, vaniljsockret och 1 dl mjölk i en stor skål som man enkelt kan blanda i. Det går även att smälta smöret först i en kastrull innan man häller över den i skålen för att göra den enklare att blanda ihop med resten.
Blanda ihop ingredienserna i skålen med antigen en visp eller gaffel. När man är klar, ska blandningen vara jämn. Häll i de resterande 0.5 dl mjölk och fortsätt blanda i ca 1 minut.
Glasyren är nu redo för att användas till bakverk.
Tips & Tricks
Det går att minska/öka mängden mjölk för att få en tjockare eller tunnare glasyr.
Man kan byta ut vaniljsockret mot riktig vanilj för en mer naturlig smak.
Använd gärna en sprits för att ge dina bakverk en professionell look med glasyren.