Pasta carbonara
Pasta alla carbonara eller enbart carbonara som det heter är en italiensk pastarätt med ursprung i Rom. Rätten skapades i mitten av 20-talet och består huvudsakligen av parmesan, äggula, svartpeppar och sidfläsk eller bacon. Andra vanliga ingredienser är grädde, svamp, ärtor och andra grönsaker.
Ingredienser
- 250 g spaghetti
- 200 g bacon
- 1 msk smör eller margarin
- 2 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- ½ dl vispgrädde
- ½ tsk salt
- 1 msk svartpeppar
- 150 g parmesanost eller riven ost
Gör så här
Börja med att koka spaghettin i en kastrull. Medan spaghettin kokar kan man ta fram en stekpanna och bryna baconet tillsammans med matfettet. När spaghettin har kokat klart och är mjuk är det dags att hälla ut vattnet.
Kläck sedan de två äggen och tillsätt enbart äggulorna. Finhacka vitlöksklyftan och lägg även den i kastrullen tillsammans med vispgrädden, saltet, svartpepparn, baconet och 125 g av osten. Blanda nu ordentligt i kastrullen.
Dela sedan carbonaran i önskade portioner och toppa med resterande osten och en bit persilja.
Servera!
Tips & Tricks
Det går bra att skippa grädden för att få en mindre krämig carbonara.