Lön efter skatt

Foto: CC BY 2.0 Tax Credits

Lön efter skatt eller nettolön som det också kallas är lönen man får efter alla skatter är avdragna. Skatterna som dras av lönen består av kommunalskatt (både kommun och landsting), statligskatt, kyrkoavgift och begravningsavgift. Kommunalskatten är platt och beror på vilken kommun man är bosatt i, den statliga skatten är progressive och betalas av de som tjänar över fördefinierade gränser, kyrkoavgiften betalas enbart om man är medlem i ett trossamfund dock måste begravningsavgiften betalas. Till detta dras en skattesänkning som kallas jobbskatteavdrag.

Gör så här

De flesta skattesatser finns att hämta på skatteverket. Där finns kommunskatt/landstingsskatt för din respektivekommun och landsting, skiktgränserna för den statliga inkomstskatten och begravningsavgift. Skattesatsen för trossamfundet finns att hämta på respektive hemsida alternativt kontaktar man de och frågar.

Som ett räkneexempel kan vi ta en person i Stockholm kommun med 25000 kr i lön, före skatter, inte medlem i ett trossamfund och under inkomståret 2014. Kommunskatten är då 17,33%, landstingskatten 12.10% och begravningsavgift 0,065% alltså totalt 29,495% enligt skatteverkets tabell. Den beskattningsbara delen är 23500 kronor då grundavdraget är 1500 kronor. Eftersom den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt är 420 800 kronor per år behöver personen inte betala statligskatt, men ingen kyrkoavgift då man personen inte är medlem i ett trossamfund.

Kommunskatten 23500 * 0.1733 ≈ 4072.5 kronor, landstingsskatt 23500 * 0.1210 ≈ 2843.5 kronor, begravningsavgift 23500 * 0,00065 = 15 kronor och då blir jobbskatteavdraget 1740 kronor.

Lön efter skatt blir 25000 + 1740 - 4072.5 - 2843.5 - 15 = 19809 kronor

Tips & Tricks

Skattesatserna varierar från år till år och bland annat med gällande skattelagar. De exakta värdena finns att hämta på www.skatteverket.se alternativt kan man kontakta skatteverket direkt via e-post eller telefon.

<-- Gilla gärna

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…