Hårdkokta ägg
Hårdkokta ägg är väldigt vanligt världen över och speciellt vanligt till frukost. Dock är det inte alltid lätt att få äggen så som man hade tänkt sig. Alla har olika preferenser på hur ägg ska vara, de finns till exempel allt ifrån hårdkokta ägg, lösa, stekta, råa till att vispa ihop de till en äggröra.
Ingredienser
- Valfritt antal färska ägg
- 1 tsk salt
Gör så här
Börja med att ta fram en kastrull med lock. Placera äggen försiktigt i kastrullen, se till att alla ägg får plats och att de inte ligger på varandra. Tillsätt sedan kallt vatten, så att de täcker äggen i kastrullen med några centimeter.
Lägg sedan saltet, detta gör att äggen blir enklare att skala senare. Lägg nu kastrullen utan lock på spisen och vänta tills vattnet börjar koka. Stäng sedan av värmen och lägg på locket.
Vänta nu i ca 10 minuter för mindre ägg, 13 minuter för medelstora och 15 minuter för större ägg. Ta sedan bort kastrullen och skölj med kallt vatten under kran.
Servera!
Tips & Tricks
Hårdkokta ägg har hårdare innehåll i jämförelse med löskokta ägg, därför kan man säkerställa att äggen är hårdkokt genom att lägga på bord och snurra. Det hårdkokta ägget kommer att snurra snabbare än den löskokta.
För att vara säker på att man håller tiden kan man köpa en äggtimer.