
Choklad fudge

Choklad fudge är en väldigt god sötsak som ursprungligen kommer ifrån England men som nu finns utspridd världen över. Fudge i sig är kan påminna mycket om vanlig kola fast är oftast grynigare och mjukare. Choklad fudge är en av många olika fudge varianter, till exempel kan man smaksätta fudgen med lakrits, vanilj, likör eller jordnötssmör.
Ingredienser
- 250 g mörk blockchoklad
- 200 g smör
- 3 msk kakao
- ½ tsk espresso pulver
- 2 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 ½ dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 100 g hasselnötter (valfritt)
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 175 °C. Bryt den mörka blockchokladen i bitar och lägg dem i en stor kastrull tillsammans med smöret. Låt sedan bitarna smälta på låg värme. Tillsätt kakao, espresso pulver och vetemjöl under konstant omrörning.
Kläck och tillsätt äggen tillsammans med sockret och bakpulvret, fortsätt röra om i kastrullen tills smeten är jämn och de inte finns några större klumpar kvar. Hacka hasselnötterna i mindre bitar och strö över.
Häll nu smeten i en ugnsform ca 30 x 30 cm och grädda mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter. Ta sedan ut choklad fudgen och låt den svalna i några minuter innan man lägger den i kyl i ca 1 timme. Skär sedan fudgen i önskade bitar.
Servera!
Tips & Tricks
Tycker man inte om espresso eller hasselnötter går det bra att skippa det men samtidigt behålla fudge smaken.
Vispgrädde eller vanlijglass passar utmärkt till choklad fudgen.