Pizzadeg
Pizzadeg är grundstenen i pizzan, det är den alla pizzor har gemensamt. Efter man gjort pizzadegen kan man göra en hemmagjord vesuvio, calzone , kebab pizza eller annan valfri pizza. Pizzadeg är lätt och billigt att göra själv hemma.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 8 dl vetemjöl
Gör så här
Ta fram en bunke och smula ner jästen i den. Häll ner vattnet i bunken, det är viktigt att vattnet är fingervarmt (37°C). Häll i olivoljan och saltet i bunken och tillsätt lite vetemjöl i taget och knåda degen. Jobba fram en fin och jämn deg. Är degen för rinnig kan man tillsätta lite mer vetemjöl, är degen för kladdig tillsätt istället lite vatten.
Lägg en kökshandduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter. Degen borde nu jäst till ungefär dubbla storleken.
Du har nu en färdig pizzadeg att göra pizza med!
Tips & Tricks
När man gör pizza av degen kan man dela upp i flera mindre delar eller så kan man göra en stor pizza som täcker en hel ugnsform.
Hur tjock man kavlar ut degen avgör hur pizzan kommer smaka. Vill man ha en mer italiensk stil på pizzan kan man kavla ut degen tunt. Alternativt låta den vara lite tjockare om man vill ha en mer amerikansk stil på pizzan så som pan pizza.