Kanelbullar
Kanelbullar, kanelsnäckor eller kanelsnurror som de även kallas är ett väldigt gott bakverk som blev vanligt i Sverige under 1950-talet. Kanelbullen blev så vanlig och omtyckt att man uppmärksammar den varje år på Kanelbullens dag som inträffar den 4 oktober. Receptet ger mjuka, lagom stora och goda kanelbullar som passar perfekt till fika.
Ingredienser
- 150 g smör
- 4 dl mjöl
- 50 g jäst
- 1 krm salt
- 3 dl strösocker
- 9 ½ dl vetemjöl
- 1 msk kanel
- 1 ägg
- pärlsocker
Gör så här
Börja med att smälta ner 100 g av smöret i en kastrull. Tillsätt sedan mjölken och värm den till dess att den har blivit fingervarm (ca 37 °C).
Smula ner jästen i en bunke och häll över smör- och mjölkblandningen under omrörning.
Tillsätt sedan saltet, 2 dl strösocker, 9 dl vetemjöl och arbeta ihop degen till den släpper bunkens kanter. Låt den sedan jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt nu ugnen på 250 °C. Smält nu ner 50 g smör och tillsätt resterande strösocker och kanelen, detta kommer vara bullens fyllning. Ta nu den degen och kavla ut den till ca 30x50 cm. Bred nu på fyllningen och rulla ihop from långsidan till en rulle. Skär sedan rullen i 20 bitar, ca 2 cm breda.
Lägg nu pappersformar på en plåt och i dem bitarna med snittytan upp. Vispa ihop ägget och pensla bitarna samt strö lite pärlsocker. Jäs bullarna i ca 25-30 minuter. Grädda sedan mitt i ugn i ca 8 minuter och låt de sedan kallna en kort stund under bakduk.
Servera!
Tips & Tricks
Det är väldigt vanligt med kardemumma i kanelbullar, därför kan man tillsätta ca 2-3 tsk kardemumma om man så önskar.
Vill man få en mer fyllig kanelbulle kan man tillsätta lite mandelmassa när man brer på fyllningen.