
Vegan pizza

Vegan pizza är ett nyttig och miljövänlig alternativ till vanlig hederlig pizza med mycket kött. Även om man inte är vegan kan det vara värt att ibland äta köttfri mat. Vegan pizzan är gjord på nyttig pizzadeg med smakfull och färgglad garnering.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 4 dl fullkornsmjöl
- 4 dl vetemjöl
Garnering
- 2 röda paprikor
- 5 vitlöksklyftor
- 1 purjolök
- 2 champinjoner
- 3 broccoli
- 50 g tomatsås
- 50 g tufo
Gör så här
Ta fram en bunke och smula ner jästen i tillsammans med vatten, olivolja, salt, fullkorns- och vetemjölet. Knåda och jobba fram en fin och jämn deg. Lägg sedan en kökshandduk över bunken och låt den sedan jäsa i ca 30 minuter.
Medan jästen jäser kan man sätta ugnen på 200 °C och förbereda garneringen. Skölj och hacka paprikan, vitlöksklyftorna, purjolöken och champinjonerna i mindre bitar. Om broccolin är färsk ska den först kokas och sedan delas i mindre bitar.
Ta fram pizzadegen och kavla ut en round form. Tillsätt tomatsåsen tillsammans med tufon och resten av garneringen. Grädda i mitten av ugnen ca 15 - 20 minuter. Pizzan är klar när kanterna blir gyllenbrun.
Servera!
Tips & Tricks
Garneringen på pizzan kan självklart formas efter eget behag, testa att ta bort eller lägga till annan garnering för att forma din favoritpizza.
För långsammare kolhydrater kan man testa med att göra vegan pizzan i enbart fullkornsmjöl.