Skilsmässa

En skilsmässa eller skiljas är när ett äktenskap upplöses av en eller båda parterna. Äktenskapet upplöses genom en dom i tingsrätten. Vanligtvis lämnar man in en ansökan som sedan börjar gälla från den dagen domen vinner laga kraft. Om paret har barn under 16 år eller om bara en av parterna vill skiljas krävs det alltid sex månaders betänketid innan ansökan beviljas. För att kunna upplösa ett äktenskap måste båda parterna vara vid liv.

Gör så här

Börja med att beställa personbevis, detta kan göras genom att kontakta skatteverket, antigen genom deras hemsida eller på telefon. Vilken tingsrätt din kommun tillhör och blanketter angående skilsmässa finns på domstol.se

Om båda vill skiljas använder man blanketten ”Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad” eller ”Gemensam ansökan om upplösning av registrerat partnerskap” som finns på samma sida. Om man inte är överens använder man istället ”Ansökan om stämning angående äktenskapsskillnad” eller ”Ansökan om stämning angående upplösning av registrerat partnerskap”. Är man osäker över något i blanketten kan man alltid kontakta tingsrätten.

Om man har barn under 18 ska man ange om båda eller om en av föräldrarna ska ha vårdnaden om barnen. Behöver man hjälp kan man vända sig till en advokatbyrå.

Ansökningsavgiften kostar 450 kronor och betalas till tingsrättens PlusGiro-konto. Du hittar kontonumret till din tingsrätt på ”Sök domstol”.

Skicka eller lämna in blanketten till tingsrätten tillsammans med personbevis. Notera att ansökan inte får vara äldre än 3 månader. 

Tips & Tricks

Vid risk för separation i förhållanden där det finns barn erbjuder kommuner sekretessbelagd familjerådgivning, vilket kan vara ett sätt att reda ut problem innan man ansöker om skilsmässa eller andra råd kring upplösningen.

Skilsmässa kan vara psykiskt påfrestande, det kan vara bra att ha någon närstående att tala med.

<-- Gilla gärna

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…