Skärmdump

Skärmdump är en bild tagen på hela eller en viss del av en bildskärm. Man kan ta en skärmdump med applikationer men det görs vanligtvis med tangentbordet på datorer eller med en viss knappkombination på mobila enheter. Nedan är en lista på hur man tar skärmdumpar på olika system.

Windows

Genom att trycka på knappen Prt Sc på tangentbordet tar Windows en skärmdump på hela skärmen. För att bara ta en bild på det aktuella fönstret trycker man på Alt + Prt Sc samtidigt. Man går sedan till ett dokument och använder knappkombination Ctrl + V för att klistra in skärmdumpen. Har man inget dokument öppet kan man använda Paint applikation för att klistra in bilden.

Om man har Windows 7 och senare kan man använda det medföljande skärmklippverktyget, som finns under start-menyn.

Mac

På Mac använder man istället knappkombinationen Cmd + Shift + 3 på tangentbordet för att ta en bild på hela skärmen. Om man istället vill välja delar av skärmen trycker man på knapparna Cmd + Shift + 4. Bilderna sparas i båda fallen ovan direkt till skrivbordet, om detta inte önskas håller man in Ctrl samtidigt som man trycker kombinationerna ovan.

Vill man inte använda tangentbord kan man istället använda applikationen Grab som finns under menyn File -> Take Screen Shot.

För lite mer avancerade användare kan man även använda kommandotolken (Terminalen) för att ta skärmdumpar. Skriv in ”screencapture --help” i terminalen för att få mer information kring detta.

iOS

På iPhone, iPad och iPod touch har man inget tangentbord, istället använder man knapparna Hem + Sov/Vakna samtidigt. Alltså den stora knappen fram och den som är ovanpå mobilen. Bilderna sparas sedan i applikationen ”Bilder”.

Denna funktionalitet stöds från version 2.0 och senare.

Android

På Android enheter som smarttelefoner och surfplatter tar man skärmdumpar genom att trycka på Volym Ner + Ström eller Hem + Ström knapparna samtidigt i 1-2 sekunder. Bilderna sparas i Galleri alternativt Bilder appen.

Detta stöds från Android 4.0 och senare, har man en äldre version kan man testa med en separat app istället.

<-- Gilla gärna

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…