Papper

Papper används idag till olika syften och inom många områden. Även om majoriteten av all papperstillverkning sker med hjälp av pappersmaskiner så kan man med enkel utrustning och återvinningsbart papper skapa det själv i hemmet. Processen tar inte lång tid och är enkel att utföra.

Gör så här

Börja med att riva återvinningsbart papper i små bitar. Exempel på återvinningsbart papper är gamla kvitton eller tidningspapper. Lägg sedan bitarna i en burk och fyll på med vatten så att vattnet täcker alla bitar.

Nu ska man omvandla bitarna till pappersmassa. Detta kan man göra med en gaffel och väldigt snabba omrörningar. Det går även att använda en mixer istället.

Ta fram en behållare efter önskad form, själva formen beroende på hur man vill att pappret ska se ut. Till exempel går det bra att använda långpanna, ugnsplåt eller insidan av en tät bildram.

Fyll din behållare halvfull med vatten. Lägg sedan ett passande rutnät eller myggnät i behållaren. Häll sedan över pappersmassan och rör om, se till att få bort större klumpar från blandningen.

Om man vill skriva på pappret utan att bläcket sugs upp av pappret kan man tillföra 2 tsk stärkelse. Ska man inte skriva på pappret kan man hoppa över detta steg.

Lyft försiktigt upp rutnätet ur behållaren. Håll kvar rutnätet över behållaren tills de mesta av vattnet har runnit av. Flytta sedan rutnätet från behållaren, det tunna lagret med pappersmassa som nu ligger på rutnätet kommer när det torkat att bli ett papper.

För att snabba på torkningsprocessen kan man försiktigt använda en svamp eller lägga en näsduk/handduk över rutnätet. Efter att det mesta av vattnet är borta tar man försiktigt bort rutnätet. Om rutnätet inte åker av enkelt kan det betyda att det fortfarande innehåller vätska, och då måste det torka mer.

Det första pappersarket är nu klart, vill man göra fler är det bara återanvända rutnätet och ha i mer pappersmassa och vatten när de behövs.

Tips & Tricks

Det går även bra att färga pappret med hjälp av torkade blommor eller växter.

För att torka pappersmassan snabbare kan man försöka ha en handduk över massan och rutnätet för att sedan använda strykjärn i ett par minuter. Det går även bra att använda hårfön.

Det är fritt fram att välja vilken form man vill ha på pappret genom att ändra på behållarens form. Dock bör behållaren vara en aning djup för att rymma vattnet och pappersmassan.

<-- Gilla gärna

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…