
Marängtårta

Marängtårta är enkelt att göra, smakar mycket bra och passar perfekt till sommaren. Receptet för marängen är den samma som de mindre varianterna men tillsammans med bären och sylten får man en marängtårta som ger en väldig smakrik upplevelse.
Ingredienser
- 8 äggvitor
- 4 dl strösocker
- 2 krm ättika
- ½ msk vaniljsocker
- 50 g sylt, till exempel lingonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt
- 100 g bär, röda och svarta vinbär, blåbär, hallon, jordgubbar
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 150 °C. Lägg äggvitorna och 2 dl strösocker i en bunke och vispa sedan med en mixer eller för hand till hårt skum. Tillsätt sedan de resterande strösockret, ättikan och vaniljsockret. Fortsätt vispa i ytterligare några minuter, tills hela blandningen blir blank.
Ta fram en ugnsplåt och lägg bakplåtspapper på. Använd sedan sprits eller sked för att rita två ca 25 cm stora ringar. Grädda sedan i mitt av ugn ca 60 minuter. Ta sedan ut marängerna och låt de svalna i ca 1-2 timmar.
Ta nu fram en stor talrik och lägg ena marängskivan på. Bre sedan på sylten, men spara en klick åt den andra delen. Hacka nu halva bären i mindre bitar och sprid de över. Lägg sedan försiktigt på den andra delen, sylta och toppa marängtårtan med bär.
Servera!
Tips & Tricks
Experimentera gärna med olika syltar och bär för bästa smak och upplevelse. Det går även bra att blanda olika sorter och varianter.
På en varm sommardag kan man kyla ner marängtårtan i kylen ca 2 timmar innan servering.