
Lussebullar

Lussebullar har många namn, lussekatt, lussekuse eller saffranskuse för att nämna några, men grunden är fortfarande den samma, en vetebulle med saffran. Lussebullar är ett bakverk från Sverige som kan formas på många olika sätt. Den vanligaste är ”S” formen, det vill säga ihoprullade ändar med ett russin i varsin ände.
Ingredienser
- 50 g jäst
- 200 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 g saffran
- 2 dl socker
- ½ tsk salt
- 15 dl vetemjöl
- Russin för garnering
- 1 ägg för pensling
Gör så här
Börja med att smula jästen i en stor bunke. Smält sedan smöret separat i en kastrull. Tillsätt mjölken och fortsätt värma tills det blir fingervarmt, ca 37°C. Häll det sedan över jästen.
Lägg nu över saffranet, sockret, saltet och vetemjölet. Arbeta nu ihop degen ordentligt med händer i ca 5 minuter. Låt sedan degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
Ta upp degen ur bunken och lägg den på en mjölad arbetsbänk. Baka sedan ut i ca 30-35 önskade formar, till exempel kusar, flätor eller längder. Garnera med russin och lägg sedan på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter och sätt ugnen på 200°C.
Vispa upp ägget och pensla lussebullarna med den, grädda i mitten av ugnen 6-10 minuter. Ta sedan ut lussebullarna från ugnen och låt de svalna i ca 10-15 minuter.
Servera!
Tips & Tricks
För att få riktigt mjuka lussebullar kan man tillsätta ca 200 g kesella eller filmjölk.
Går utmärkt att skippa russinen och garnera istället med pärlsocker, kokos eller strössel.
För att få en mer nyttigare variant kan man använda fullkorn istället för vatemjöl.