Köttbullar
Köttbullar förekommer världen över och är en favorit här hemma i Sverige. Rätten introducerades under 1700-talet och har sedan dess funnits till både vardag och fest i Sverige. Köttbullar görs av malet kött så som fläskfärs eller blandfärs som man sedan blandar med grädde, ströbröd, mjölk och ägg. I Sverige serveras köttbullarna oftast med potatis, brunsås, lingonsylt, potatismos eller pasta.
Ingredienser
- ½ dl mjölk
- 1 dl grädde
- ½ dl ströbröd
- 500 g köttfärs (tiill exempel blandfärs)
- 1 ägg
- 2 lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
- Matolja, smör, margarin (till stekning)
Gör så här
Börja med att blanda mjölken, grädden och ströbrödet i en bunke. Låt det sedan svälla i ca 10 – 15 minuter. Tillsätt nu köttfärsen, ägget och blanda ordentligt i bunken.
Finhacka löken och vitlöksklyftan och tillsätt även de i bunken. Häll sedan över saltet och svartpepparn. Blanda nu ut till en jämn smet.
Ta lite av smeten och forma till en liten och rund boll. Upprepa detta tills blandningen är slut. Lägg sedan matoljan, smöret eller margarinet i en stekpanna och stek köttbullarna i ca 3-5 minuter på medelvärme.
Servera!
Tips & Tricks
Det går enkelt att byta ut blandfärsen mot nötfärs, fläskfärs eller kycklingfärs.
Vill man ha lite julstämning kan man tillsätta 1 krm mald kryddpeppar och 1 msk senap.
För grillsmak kan man byta ut saltet mot grillkrydda.