HLR

Foto: CC BY-SA 2.0 FR Rama

Hjärt-lungräddning eller HLR som det oftast förkortats till, är en akut första hjälpen behandling som ges till en medvetslös person som inte andas. Själva behandlingen är inte svår att lära sig och kräver ingen utrustning. Genom att följa ett par enkla steg kan man själv utföra den och detta kan rädda liv.

Gör så här

Börja med att ta reda på om personen verkligen är medvetslös och inte andas. Detta kan man enkelt göra genom att försöka prata med personen eller skaka personen lätt. Genom att titta på bröstkorgen kan man se om den höjs, för att avgöra om personen andas.

Om personen är både medvetslös och inte andas ska man precis innan man sätter igång med behandlingen ringa 112 eller låta någon i sin omgivning göra det.

Personen ska ligga på rygg, gör denne inte det ska man vrida på personen. Placera sedan händerna mitt på bröstkorgen samtidigt som armarna är raka. 

Nu ska man trycka (bröstkompressioner) 30 gånger med ca 2 tryck/sekund så att bröstkorgen sänks med 5-6 cm vid varje tryck.

Därefter skiftar man till att göra två inblåsningar (mun-mot-mun-metoden). Gör detta genom att klämma ihop personens näsa med pekfingret och tummen samtidigt som man med munnen försiktigt blåser in luft så att bröstkorgen höjs.

Växelvis ska man göra 30 tryck för att sedan göra 2 inblåsningar, detta fortsätter man med tills ambulanspersonalen kommer till platsen eller personen börjar andas själv.

Tips & Tricks

Tycker man att mun-mot-mun-metoden är obehaglig kan man lägga ett tunt textil över personen man utför behandlingen på som exempel näsduk eller T-shirt. Alternativt finns munskydd att köpa på apoteket.

Att göra HLR under en längre tid kan vara påfrestande, därför kan man turas om man är flera.  

<-- Gilla gärna

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…