
Croissant

Croissanter har sitt ursprung i Frankrike där det ofta äts till frukost. Croissanter är ett bakverk som görs på smördeg och lätt kan göras hemma. Om man inte vill göra smördegen själv så kan man köpa färdig smördeg i välsorterade matbutiker, men det smakar bättre om man gör det själv.
Ingredienser
- 3 dl vatten
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 8 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 50 g socker
- 150 g smör
Gör så här
Värm vattnet till dess att det blir fingervarmt (37 °C) och häll i en bunke. Smula sedan ner jästen. Tillsätt ägget, mjölet, saltet, sockret och knåda ihop till dess att du har en jämn och fin deg.
Lägg degen på ett bord och kavla ut till en stor tunn fyrkant. Skär nu tunna bitar av smöret med hjälp av till exempel en osthyvel och lägg på hälften av degen. Vik degen på mitten (lägg den sidan som inte har smör på sig ovanpå den andra sidan) och kavla ut igen. Vik degen dubbelt och kavla ut två gånger till.
Skär degen delen i mitten så de blir två remsor. Skär nu degen i sicksackmönster så du får trianglar. Varje triangel kommer bli en croissant.
Börja i den tjocka änden av varje triangel och rulla ihop så det blir croissanter. Lägg sedan alla croissanter på en ugnsplåt med bakplåtspapper och låt jäsa under en bakduk i ungefär en halvtimme.
Grädda i mitten utav ugnen i ca 15 minuter på 225 °C. Ta sedan ut croissanterna och låt svalna.
Servera!
Tips och tricks
Testa att fylla croissanterna med choklad och gör en god dessert istället.
Vanligtvis serveras croissanter tillsammans med smör och marmelad.