Creme Brulee
Creme brulee (crème brûlée) som betyder ”bränt grädde” på franska är en dessert som är enkel och går snabbt att göra. Huvudingredienserna är ägg, grädde, mjölk och strösocker, detta serveras ofta i portionsskålar med ett tunt lager med karamelliserad socker.
Ingredienser
- 5 ägg
- 4 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
- Bär som hallon, blåbär eller jordgubbar till toppning.
Gör så här
Börja med att hälla äggens äggulor i en bunke tillsammans grädden, mjölken och strösockret. Vispa sedan röran försiktigt tills det blir en jämn blandning.
Dela på vaniljstången och ta sedan ut fröna försiktigt, blanda sedan dessa frön i smeten. Häll sedan smeten i portionsskålar av porslin.
Sätt ugnen på 100 °C varmluft och grädda sedan Creme bruleen i ca 1.5 - 2 timmar. Smeten ska fortfarande vara lös i mitten när man tar ut den från ugnen. Ställ sedan formarna i kyl över natten.
Strö lite socker över Creme bruleen och smält sedan sockret med gasolbrännare tills sockret har fått lite färg. Toppa sedan gärna med bär.
Servera!
Tips & Tricks
Går utmärkt att servera Creme bruleen tillsammans med grädde, bär eller frukt.
Har man inte vaniljstång kan man istället använda 1 msk vaniljsocker.