Chokladmousse
Chokladmousse i sig är en fransk efterrätt som grovt kan översättas till ”skum”. Efterrätten blir som en fluffig massa där basen utgörs av ägg och grädde. Det går snabbt och är enkelt att göra chokladmousse hemma, vilket nästan alltid blir bättre än den massproducerade varianten.
Ingredienser
- 150 g blockchoklad (ljus eller mörk)
- 2 ägg
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk kaffe
- 2 msk florsocker
Gör så här
Bryt blockchokladen i bitar och lägg i en kastrull och smält den försiktigt under omrörning. Ta sedan bort kastrullen ifrån plattan så fort all choklad är smält.
Sära på äggulorna och äggvitan. Vispa äggvitan i en skål, det är färdig vispat när du kan vända upp och ner på skålen utan att äggvitan ramlar ur. Vispa sedan grädden fluffigt separat.
Häll chokladen, äggvitan, äggulan och grädden i samma skål. Tillsätt kaffe och florsocker, vispa sedan försiktigt tills det blir en jämn smet. Lägg smeten i portionsglas och låt vila i kylen i minst en timme.
Servera!
Tips & Tricks
Servera gärna chokladmoussen med en klick grädde och lite bär så som jordgubbar, halon eller blåbär.
Man kan använda vit blockchoklad om man vill göra vit chokladmousse istället för den mer mörka alternativet.