Budget

En budget syftar oftast på en prognos över planerade ekonomiska händelser som är förväntande inom snar framtid. Alla företag har någon form av budget dokumenterad, men som privatperson kan man också skapa en budget. Detta ger en bra överblick över utgifter och inkomster samt ger en möjlighet att planera sin ekonomi.

Gör så här

Först måste man avgöra om man ska göra en personlig eller hushålls budget. I de senare fallet måste man ta hänsyn till antalet personer i hushållet och räkna med dem i budgeten.

Inkomster

Anteckna alla inkomster. De flesta kanske tänker först på lön, dock kan det finnas andra inkomster som man har. Till exempel kapitalinkomster, studiebidrag, bostadsbidrag, arbetslöshetsersättning eller andra förmåner via arbetet. Inkomsterna brukar oftast komma från mindre källor och därför enklare att få överblick över.

Utgifter

Nästa steg är att anteckna ner alla utgifter, vilket kan vara lite mer omfattande. Det går att dela in utgifterna i olika kategorier på olika nivåer. Men de generella kategorierna brukar vara bostad, mat, fordon, resor, besparingar, fritid och övrigt.

Bostad

Den största utgiften som många har gemensamt brukar vara boende, oavsett om man bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt. Här ska man bland annat notera föreningsavgift/hyresavgift, driftkostnader samt eventuella lån. Men även andra tillhörande utgifter som vatten, elektricitet, gas, bredband, TV, hemförsäkring och avskrivning av möbler samt heminredning.

Mat

I denna kategori ingår mat man köper till hushållet som både råvaror och halvfabrikat, men inte luncher på restauranger eller alkohol. I genomsnitt kan man räkna med att man spenderar cirka 1800 kr/person på en månad. 

Fordon

Med fordon syftar man på bil eller andra motorfordon som motorcykel, moped eller husbil. Här räknar man in bland annat skatt, bensin, försäkring och nedskrivning av värdet på fordonet.

Resor & Besparingar

Resor kan vara kortare färder man gör under året, regelbundna kollektivresor eller semestrar. Annan utgift som man brukar räkna med är besparingar och kan till exempel vara personlig och/eller till annan som barn/ungdom.

Fritid & Övrigt

I fritid och övrigt räknar man in andra utgifter som inte ingår i kategorierna ovan. Exempel på utgifter är förbrukningsvaror, mobiltelefon, läkarbesök, övriga lån, lunchkostnader, kläder, personlig hygien, medicin, böcker med mera. 

Tips & Tricks

Det blir enklare ett räkna utgifterna om man samlar alla fakturor och kvitton för den perioden budgeten avser.

Om syftet med budget är att minska utgifterna kan man se över varje kategori och försöka minska den minst nödvändiga utgiften. Till exempel kan man försöka omförhandla sitt nuvarande bostadslån, handla mindre kött, byta eller avskaffa fordon och undvika impulsköp.

<-- Gilla gärna

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…