
Blåbärspaj

Blåbärspaj är en väldig god efterrätt fylld med blåbär. Pajen kan göras med färska eller frysta blåbär. Det går lika bra att baka pajen med köpta eller handplockade blåbär. Blåbärspaj serveras gärna med vispad grädde, glass eller marsansås.
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 150 g smör eller margarin
- 1 msk vatten
- 5 dl blåbär
- 1 dl strösocker
- ½ msk potatismjöl
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 °C. Blanda ihop vetemjölet och smöret i bunke. Tillsätt vattnet och arbeta till en massa. Låt nu pajdegen vila i ca 10-15 minuter.
Kavla nu ut degen, ta fram en pajform och använd en tunn del av degen till att klä pajformen. Resterande degen kan man användas som galler eller en dekorativ lock. Grädda nu mitt i ugnen i ca 7-10 minuter.
Blanda försiktigt ihop blåbären, sockret och potatismjölet. Fördela sedan de i pajformen och skär resterande pajdegen i avlånga strimlor och lägg de så att de bildas ett galler. Grädda återigen i mitt i ugnen i ca 7-10 minuter. Ta ut och låt de svalna i några minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Vill man inte ha något galler eller lock på blåbärspajen kan man använda hela degen som botten. Tänk då på att inte grädda pajen för länge.
Det går utmärkt att blanda blåbären med andra bär så som till exempel hallon, jordgubbar eller lingon.