Banankaka
Banankaka är precis som namnet tyder en kaka med banan som huvudingrediens. Kakan i sig liknar till stor del en sockerkaka. Detta recept är för en banankaka toppad med krämig och fräsch glasyr. Det går självklart att skippa glasyren helt och hållet.
Ingredienser
- 150 g smör
- 4 dl socker
- 3 ägg
- 7 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 4 bananer
- 1 dl mjölk
Glasyr
- 200 g smör
- 200 g philadelphia ost
- 2 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
Gör så här
Vispa ihop smör och socker i en bunke. Tillsätt sedan äggen, bakpulvret och mjölet, fortsätt vispa tills man smeten blir jämn.
Mosa bananerna och lägg dem tillsammans med mjölet i smeten. Häll smeten i en kakform och grädda i nedre delen utav ugnen på 175 °C i 30 minuter.
Medan kakan är i ugnen kan man göra glasyren. Smält smöret och blanda i philadelphia ost, florsocker och vaniljsocker. När kakan är ute ur ugnen, vänta tills den svalnar för att sedan bre glasyren ovanpå.
Servera!
Tips & Tricks
Vill man ha saftigare kaka kan man använda riktigt mogna bananer.
Testa gärna att riva ner lite citronskal och pressa lite citronsaft i glasyren för att få en friskare smak.
Det går även bra att göra banankaka i ugnsform istället för kakform.