Västerbottenpaj
Västerbottenpaj har fått sitt namn efter osten man använder vid tillagning av pajen, västerbottenost. Precis som det låter så kommer osten ifrån ett mejeri som ligger i västerbotten. Västerbottenpaj passar perfekt till alla högtider, inte minst till kräftskivan.
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 3 msk vatten
- 200 g västerbottenost
- 2 st ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- Smör/margarin för att smörja en form
Gör så här
Sätt på ugnen på 200°C. Börja med att göra degen. Blanda ihop smöret och mjölet. Tillsätt vattnet. Smörj en form med smör/margarin. Lägg degen i formen och gör ett jämnt lager över hela formen. Och lägg in den i kylskåpet.
Ta fram en kastrull och koka upp mjölken och grädden. Så fort det börjat koka, ta bort kastrullen från spisen och lägg i osten och rör runt till dess att all ost smält. Knäck i äggen i fyllningen. Krydda sedan med salt och peppar.
Ta ut pajformen ur kylen och häll i fyllningen. Grädda nu mitt i ugnen i 35 minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Servera gärna med löjrom eller romsås.
Om man upplever att pajen läcker kan man då förgrädda pajdegen i 10 minuter.