Surdeg
Surdegsbröd har varit populärt i flera år nu och ses oftast som en väldig god brödtyp. Till skillnad från vanligt bröd används inte färdig jäst, utan man låter den blivande smeten stå i rumstemperatur så mjölksyrebakterier och naturliga jästsvampar bildas. Det tar flera dagar för degen att bli färdig, men processen är inte speciellt tidskrävande.
Ingredienser
- 3 dl mjöl
- 3 dl vatten
Gör så här
Det tar några dagar innan surdegen kan användas till bakning. Därför kan man dela upp processen i ett antal dagar.
Dag 1
Lägg 1 dl mjöl och 1 dl vatten i en bunke. Rör om ordentligt och se till att det inte finns något torrt mjöl kvar. Täck bunken med plast, eller lock om du har det. Låt nu denna blandning stå i rumstemperatur 24 timmar.
Dag 2
Du kommer antagligen inte se någon aktivitet alls under de första 24 timmarna, kanske lite bubblor men inte mer än så.
Hur som helst, tillsätt ytterligare 1 dl mjöl och 1 dl vatten. Rör om och förslut bunken.
Dag 3, 4 och 5
Nu borde din blandning börjat visa aktivitet i form av bubblor.
Fortsätt mata den dagligen med 1 dl mjöl och 1 dl vatten.
Låt den stå försluten i rumstemperatur.
Dag 6+
Surdegen borde nu vara redo för att användas till bakning av till exempel surdegsbröd.
Tips & Tricks
När du gjort något bakverk med surdegen, låt den stå framme i rumstemperatur oplastad, den kommer hålla sig bättre då. Plastar du in surdegsbröd så kommer dess skorpa upplevas som gummiaktigt.