Sockerkaka
Sockerkaka känner man oftast igen av den runda eller avlånga formen som den får av att den bakas i en kakform. Sockerkakan är mjuk och söt samt används oftast som bas till olika bakelser. Sockerkaka kan också smaksättas, till exempel med vaniljsocker, kardemumma, kanel, citronsaft eller nejlika.
Ingredienser
- 75 g smör
- 1 dl mjölk
- 2.5 dl strösocker
- 3 st ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
Gör så här
Börja med att sätta ungen på 175 °C. Ta fram en kakform som rymmer ca 1.5 liter. Smörj och panera den. Smält smöret separat i en kastrull, tillsätt sedan mjölken och låt svalna.
Vispa sedan ihop strösockret, äggen och vaniljsockret i en bunke tills det blir pösigt. Häll i bakpulvret och vetemjölet i smeten och blanda ihop smeten ordentligt.
Häll nu smeten i formen och lägg den i ugnen. Grädda i cirka 25-30 minuter. Det går att kontrollera om den är klar med hjälp av en provsticka, då den inte ska vara kladdig i mitten. När den har gräddats klart tar man ut tårtan för att svalna.
Servera!
Tips & Tricks
Nyare ugnar kan tillaga sockerkakan lite snabbare, därför är det viktigt med att undersöka om sockerkakan är klar med hjälp av en provsticka.
Servera gärna med grädde, sylt, bär eller glass.