Smulpaj
Smulpaj eller smulepaj är unik i och med att den inte har något pajskal utan fyllningen läggs direkt i en pajform som man sedan strör över en smulig massa bestående av socker, smör och mjöl. Smulpajen serveras oftast som efterrätt och som fyllning kan man till exempel använda hallon, jordgubbar, äpplen, rabarber, krusbär, plommon eller blåbär.
Ingredienser
- 500 g färska eller frysta bär, t.ex. blåbär
- 1 msk potatismjöl
- 1 ½ dl socker
- 150 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 °C. Blanda sedan bären, potatismjölet och ½ dl socker i en ugnssäker form. Om bären är frysta ska man då blanda in ytterligare ½ dl potatismjöl.
Skär smöret i mindre bitar och lägg de i en bunke tillsammans med 1 dl socker, vetemjöl, havregryn och vaniljsockret. Med hjälp av fingrarna ska man nu finfördela blandningen i bunken till en smulig deg. Fördela sedan smuldegen över fyllningen.
Grädda mitt i ugn i ca 15-20 minuter och låt sedan smulpajen svalna tills den är ljummen.
Servera!
Tips & Tricks
Havregryn gör smulpajen knaprig, vill man inte det kan man istället använda totalt 3 dl vetemjöl, eller använda enbart havregryn för en fullständig knaprig upplevelse.
Servera gärna smulpajen tillsammans med vaniljsås, grädde eller glass.