Scones
Scones är ett bakverk som ursprungligen kommer från Storbritannien, där de oftast njuts med en kopp te. Som tillbehör kan man ha honung, grädde, marmelad, smör, färskost eller sylt. Det går även bra att smaksätta scones, till exempel finns det blåbärsscones, russinscones, dadelscones eller chokladscones. I denna artikel skrivs det om de klassiska sconesen.
Ingredienser
- 2 tsk bakpulver
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 100 g margarin eller smör
- 2 dl mjölk
Gör så här
Börja med att sätta ungen på 250 °C. Blanda sedan bakpulvret, vetemjölet och saltet i en bunke. Skär smöret i små bitar och lägg sedan ner det i bunken, se sedan till att blanda in bitarna ordentligt. Blanda innehållet i bunken med händerna, fortsätt tills det inte är några stora bitar finns kvar.
Tillsätt nu mjölken och rör ihop till en deg. Nu ska man forma degen till mindre bitar. Förslagsvis delar man in degen i 8 mindre runda bitar med hjälp av kniv eller liknande.
Lägg bitarna på plåt med bakplåtspapper och grädda de på 250 grader i ca 10-15 minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Det går bra att servera scones med många olika tillbehör, till exempel kan man ha vispad grädde, jordgubbssylt, smör, hallon, jordnötssmör eller nougatpålägg.
Det går även bra att byta ut vetemjölet mot annat mjöl, som alternativ kan man istället använda rågmjöl, grahamsmjöl eller dinkelmjöl.