Rödvinssås
Rödvinssås är precis som namnet tyder en sås som mest består av rödvin. Rödvinssås passar perfekt till kött där såsen serveras själv eller som en del av ett större såssortiment. Till exempel är rödvinssås och bearnaisesås en vanlig kombination.
Ingredienser
- 2 dl rödvin
- 1 lök (gul)
- 2 Vitlöksklyftor
- 2 msk smör
- 4 dl vatten
- ½ morot
- 2 msk kalvfond
- 1 st lagerblad
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
- Smör till stekning
Gör så här
Skär upp moroten i små kuber och finhacka löken. Smält smör i en stekpanna. Lägg i lök, vitlök och morot i den varma stekpannan och stek tills grönsakerna har fått lite färg.
Tillsätt rödvinet, vattnet, lagerbladet och kalvfonden. Låt koka i 15-20 minuter utan lock, det är färdigkokt när ungefär hälften har försvunnit.
Sila såsen så det bara är sås kvar och inga fasta bitar. Koka upp såsen, tillsätt smöret och rör runt tills smöret har smält. Smaka av med salt och peppar.
Servera!
Tips & Tricks
En perfekt kombination är att server rödvinssås med nötkött.
Testa gärna krydda med andra kryddor så som timjan eller rosmarin för en annorlunda smakupplevelse.