Potatismos
Potatismos är en väldig god och enkel sidorätt att tillaga. Potatismos passar lika väl till vardags som till fest. Potatismos består huvudsakligen av mosad potatis, vilket även är enkelt att tyda från namnet, men innehåller även mjölk, smör och salt. Man kan blanda in olika tillsatser som örter och kryddor för att få en annan konsistens, färg och/eller smak.
Ingredienser
- 4-5 potatis
- 1 liter mjölk
- 1 msk smör
- 1 krm salt
Gör så här
Börja med att noga skölja potatisarna under ljummet vatten för att få bort eventuell smuts för att sedan skala dem. Det går även bra att hacka potatisarna i mindre delar så att de kokar snabbare.
Lägg potatisarna i en kastrull tillsammans med vatten. Koka tills potatisarna blir helt mjuka, vilket tar cirka 10-15 minuter. Man kan testa om de är klara med hjälp av en potatissticka. Har man ingen potatisticka hemma så går det lika bra med en gaffel.
Ta bort kastrullen från spisen och töm den på vatten. Detta kan till exempel göras med en sil. Häll i smöret och mosa potatisarna med till exempel visp eller gaffel. Häll i mjölken, saltet och fortsätt mosa tills det blir en fin och jämn mos.
Servera!
Tips & Tricks
Det går bra att tillägga andra kryddor och örter vid sista steget för annan smak, färg och konsistens.
Mängden mjölk kan varieras för att få en mer/mindre krämig mos. Eller helt byta ut den mot till exempel grädde eller gräddfil.
Man kan även lämna kvar skalet på potatisarna innan man kokar det, dock måste man skölja de väldigt noga.