Potatisgratäng
Potatisgratäng är en gräddig potatisrätt som passar bland annat till kött, fisk och fläsk. Det går enkelt att variera smaken på potatisgratängen genom att tillsätta till exempel örter, svamp och grönsaker. Dock görs klassisk potatisgratäng mest av potatis, grädde och ost.
Ingredienser
- 1.5 kilo potatis
- 2 st gula lökar
- 5 dl matlagnings grädde
- 2 dl mjölk
- 2 tsk salt
- 3 krm svartpeppar
- 3 dl riven ost
- eventuellt 2st vitlöksklyftor
- Smör till smörjning.
Gör så här
Sätt på ugnen på 200°C och smörj en ugnsform. Skär potatisen i tunna skivor och lägg ner hälften i en ugnsform. Skär upp löken och lägg ovanpå potatisarna i ugnsformen. Pressa vitlöksklyftorna och lägg in dem i ugnsformen. Lägg resten av potatisskivorna ovan på löken i ugnsformen.
Salta och peppra. Häll nu matlagningsgrädden och mjölken i ugnsformen och strö över den rivna osten. Låt sedan stå i mitten av ugnen i 45-60 minuter.
Servera.
Tips & Tricks
Hur länge man gräddar potatisgratängen avgör hur mjuka potatisarna blir. Men gräddar man för länge kan det översta lätt brännas.
Man kan koka potatisarna innan man lägger in gratängen i ugnen och på så sätt minska tiden i ugnen till ca 25-35 minuter.
Om man vill ha lite gräddigare potatisgratäng så kan man byta ut mjölken mot grädde och byta ut matlagningsgrädden mot vispgrädde.