Potatisgratäng

Foto: CC BY-SA 2.0 Moresheth

Potatisgratäng är en gräddig potatisrätt som passar bland annat till kött, fisk och fläsk. Det går enkelt att variera smaken på potatisgratängen genom att tillsätta till exempel örter, svamp och grönsaker. Dock görs klassisk potatisgratäng mest av potatis, grädde och ost.

Ingredienser

  • 1.5 kilo potatis
  • 2 st gula lökar
  • 5 dl matlagnings grädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3 dl riven ost
  • eventuellt 2st vitlöksklyftor
  • Smör till smörjning.

Gör så här

Sätt på ugnen på 200°C och smörj en ugnsform. Skär potatisen i tunna skivor och lägg ner hälften i en ugnsform. Skär upp löken och lägg ovanpå potatisarna i ugnsformen. Pressa vitlöksklyftorna och lägg in dem i ugnsformen. Lägg resten av potatisskivorna ovan på löken i ugnsformen.

Salta och peppra. Häll nu matlagningsgrädden och mjölken i ugnsformen och strö över den rivna osten. Låt sedan stå i mitten av ugnen i 45-60 minuter.

Servera.

Tips & Tricks

Hur länge man gräddar potatisgratängen avgör hur mjuka potatisarna blir. Men gräddar man för länge kan det översta lätt brännas.

Man kan koka potatisarna innan man lägger in gratängen i ugnen och på så sätt minska tiden i ugnen till ca 25-35 minuter.

Om man vill ha lite gräddigare potatisgratäng så kan man byta ut mjölken mot grädde och byta ut matlagningsgrädden mot vispgrädde.

Recept

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…
Recept

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…
Recept

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…
Recept

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…
Övrigt

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…
Recept

Mint julep

Mint julep är en whisky baserad drink som beskrevs först på 1800-talet. Utöver whisky som brukar vara bourbon, använder man…
Recept

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…
Recept

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…
Recept

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…