Pannkakor
Det finns många olika typer av pannkakor världen över. Allt ifrån amerikanska pannkakor som är lite tjockare än dem vi är vana vid till finska som är väldigt likt våra. Den typen av pannkakor vi oftast tillagar i Sverige görs med mjölk, mjöl, ägg, salt och smör. Det finns dock även recept på de utan mjöl och ägg.
Ingredienser
- 6 dl mjölk
- 2.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
- 3 ägg
- 4.5 msk smör
Gör så här
Blanda mjöl salt och mjölk i en bunke och vispa tills dess att alla klumpar av mjölet har försvunnit. Smält nu 4 msk smör och tillsätt det tillsammans med äggen i smeten. Fortsätt vispa tills du har en jämn och fin smet.
Smält 0.5 msk smör i stekpannan. Häll smet så du har ett fint och tunt lager som täcker botten av stekpannan. När du ser att pannkakan har börjat bli fast vänder du den försiktigt så att även andra sidan av pannkakan tillagas.
Flytta över nu den klara pannkakan från stekpannan och tillsätt ett till tunt lager. Upprepa detta tills hela smeten har taget slut.
Servera!
Tips & Tricks
Pannkakor kan serveras med diverse tillbehör. Allting från traditionella tillbehör som sylt och grädde till mer fantasifyllda så som banan och choklad fungerar. Bara fantasin sätter gränserna!
Det kan ta några försök innan man får in snitsen och pannkakorna blir runda och fina.