Pannacotta
Pannacotta är en dessert som härstammar från Italien och betyder ”kokt grädde”. Efterrätten består huvudsakligen av tillagad grädde som svalnar och stelnar i formar. Fettsnålare varianter kan göras med till exempel matlagningsgrädde eller kesella. Det går även bra att smaksätta pannacottan med till exempel kokos, kaffe, vanilj, kanel, kardemumma, honung eller kakao.
Ingredienser
- 3 gelatinblad
- 5 dl grädde
- 0.75 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Gör så här
Börja med att lägga gelatinbladen under vatten i ca 3-5 minuter. Häll sedan grädden, strösockret och vaniljsockret i en kastrull. Låt sedan blandningen koka i ca 5 minuter.
Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt gelatinbladen och rör om så att de smälter under tiden blandningen är varm.
Häll sedan blandningen i önskad form, till exempel kan man använda portionsglas. Låt sedan formarna stelna i kylskåp i ca 2-3 timmar.
Servera!
Tips & Tricks
Det går även att byta ut vaniljsockret mot en vaniljstång, dock bör man ta bort stången innan blandningen stelnar.
Det går utmärkt att servera pannacottan med frukt, bär, nötter, glass eller sylt.