Omelett
Omelett tillagas oftast till frukost men fungerar lika bra till alla måltider på dagen. Det är en sund och snabb rätt att göra i ordning. Huvudingrediensen i omeletter är ägg. Maträtten kan lätt varieras genom att byta ut fyllningen. Exempel på fyllningar är kött, grönsaker och frukt.
Ingredienser
- 2 ägg
- 1 krm salt
- 1 msk margarin eller matolja
- Fyllning så som skinka, tomat, pulled pork, kalkon, ost, bacon, lök, potatis, vitlök (tillval)
Gör så här
Knäck ett ägg i taget och häll innehållet i en skål. Vispa ägget med antigen en gaffel eller visp, tills äggens gula och vita är helt blandade. I detta skede kan man hälla i 1 msk mjölk för att tunna ut röran, samt kryddor om man så önskar.
Lägg stekpannan på spisen och häll i margarinet eller matoljan. Häll röran i en stekpanna och sprid ut den jämnt över hela pannans yta. Detta kan antigen göras direkt med stekpannan eller med hjälp av en spatel.
Nu kan man lägga valfri fyllning i röran, detta kan vara alltifrån kött till grönsaker eller en blandning av båda.
Fortsätt att koka tills röran börjar bubbla. När detta sker, försiktigt vänd omeletten till andra sidan med hjälp av en spatel. Låt detta stå i cirka 1-2 minuter, tills röran inte längre är rinnande.
Servera!
Tips & Tricks
All fyllning ska redan vara tillagad innan man häller det i stekpannan.
Man kan byta ut mjölken mot 1 msk gräddfil för lite fylligare omelett.
Man ska inte vara rädd för att experimentera med fyllningen. Det kan vara något man tycker mycket om eller rester som man har i kylskåpet. Annan fyllning kan vara lax, feta ost, spenat, oliver, paprika, banan, jordnötter, zucchini, svamp med mera.