Morotskaka
Morotskaka går snabbt och enkelt att göra. Precis som kärleksmums så består morotskaka av en kaka med glasyr på. Glasyren brukar man oftast bre på kakan men det går utmärkt att använda en sprits om man vill att morotskakan ska bli lite mer dekorativ.
Ingredienser
- 3 st morötter
- 3 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 dl matolja
- smör till ugnsform
Glasyr
- 100 g cream cheese
- 4 dl florsocker
Gör så här
Börja med att sätta ungen på 175 °C. Skala och riv morötterna. Viska ihop olja socker och ägg till en jämn smet. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kanel och rör runt tills smeten har blivit jämn och fin igen. Tillsätt nu de rivna morötterna och rör om.
Ta fram en ugnsform och smörj den med smör. Häll i smeten i ugnsformen och lägg in ugnsformen i ugnen. Grädda den i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Medans du väntar på att kakan ska bli klar så kan du göra glasyren. Ta fram en bunke och blanda cream cheese och florsocker till en jämn glasyr. Tillsätt eventuell smaksättare så som citronskal eller citronjuice. När kakan gräddats klart, bre på glasyren och låt den svalna.
Servera!
Tips & Tricks
Använd gärna någon smaksättare i glasyren, till exempel så passar lite honung eller citronskal utmärkt!
Man kan även använda muffinsformar och göra morotskakamuffins istället för en enda morotskaka.
Man kan även färga glasyren med lite karamellfärg och spritsa små morötter för att göra så kakan ser lite mer festlig ut.