Maräng
Maräng är ursprungligen ett Schweiziskt bakverk som huvudsakligen består av äggvita och socker. Bakverket ses oftast som en ingrediens, till exempel kan man bland annat göra marängtårta eller marängmuffins. Maräng kan dock serveras helt själv eller avnjutas tillsammans med glass.
Ingredienser
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- ½ msk vaniljsocker
- 1 krm ättika
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 100 °C. Lägg äggvitorna och 1 dl strösocker i en bunke och vispa sedan långsamt för hand eller använd en mixer på en låg hastighet.
Tillsätt resten av strösockret tillsammans med vaniljsockret och ättikan. Vispa sedan ytterligare i ca 1 - 1 ½ minut. Ta fram en ugnsplåt och lägg bakplåtspapper på.
Lägg sedan upp försiktigt maränger på plåten med hjälp av en sprits eller en vanlig sked. Grädda sedan mitt i ugn ca 60 – 90 minuter. Marängerna är helt klara när de är genomtorra. Ta sedan ut de från ugnen och låt de sedan vila i ca 1 timme.
Servera!
Tips & Tricks
Marängerna blir mycket jämnare och finare när man använder en sprits för att lägga ut de på ugnsplåten.
Vill man ha sin maräng i olika färger kan man använda olika karamellfärger som finns att köpa i matbutiker.