Köttfärssås
Köttfärssås är en sås där basen utgörs av köttfärs. Det finns många olika varianter av köttfärssås, men den vanligaste görs med bland annat köttfärs, lök och krossade tomater. Det går dock att blanda köttfärssåsen med andra grönsaker eller krydda med till exempel oregano, basilika eller timjan.
Ingredienser
- 500 g köttfärs (blandfärs eller nötfärs)
- 2 st gula lökar
- 400 g krossade tomater
- 1 tsk svartpeppar
- 1 tsk salt
- 1 vitlöksklyfta
- 1 dl vatten
- 1 tärning köttbuljong
Gör så här
Börja med att hacka löken och lägg de i en stekpanna på hög värme. Efter ca 1minut lägg ner köttfärsen och bryn den (stek den tills den har blivit brun).
Tillsätt nu de krossade tomaterna, salt, peppar och en vitlöksklyfta. Häll i vattnet och lägg i köttbuljongen. Dra ner värmen och låt puttra under omrörning i några minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Köttfärssås passar utmärkt till paj, pirog, lasagne och pizza. Man brukar dock oftast servera den tillsammans med pasta, till exempel spagetti eller makaroner.
Om man vill ha lite starkare köttfärssås kan man krydda den med chili eller cayennepeppar.