Kärleksmums
Kärleksmums, snoddas, kokosrutor, mockarutor, fiffirutor, chokladrutor är några av många namn för den chokladkaka som beskrivs i denna artikel. Kärleksmums görs i tre steg. Först bakar man själva kakan sedan smetar man glasyr på kakan för att sist men inte minst toppa kakan med garnering i form av kokos.
Ingredienser
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1.5 dl mjölk
- 3 msk kakao
- kokosflingor
Glasyr
- 50 g smör
- 1 msk kakao
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kallt kaffe
Gör så här
Sätt ugnen på 200 °C. Börja med att vispa ihop ägg och socker till en porös smet. Vispa ner mjölken och 100 g smält smör i smeten. Tillsätt nu vetemjölet, bakpulvret, kakaon och vaniljsockret. Vispa tills du har en jämn och fin smet.
Häll smeten i en långpanna och lägg in i mitten utav ugnen och grädda i 15 minuter.
Medans du väntar på att kakan ska bli färdiggräddad kan du göra glasyren.
Smält 50 g smör och blanda ihop med kakaon, vaniljsockret och kaffet. Rör runt tills glasyren har blivit jämn och fin.
När du har tagit ut kakan ur ugnen, smeta ut ett jämnt lager med glasyr över hela kakan. Toppa med kokosflingor som garnering. Skär sedan upp i små fyrkanter.
Servera!
Tips & Tricks
Om man vill ha lite kladdigare konsistens på kärleksmumsen kan man testa ta ut kakan efter bara 10 minuter i ugnen.
Om man vill ha lite krämigare glasyr kan man testa tillsätta 1 dl grädde.
Det går även bra att byta ut kokos mot till exempel florsocker som garnering.