Hummus
Hummus är en röra som har sitt ursprung i mellanöstern men har på senare tid även blivit populär i andra delar av världen. Röran består mestadels av mosade kikärter och passar perfekt som dipp eller pålägg. Till hummus kan man till exempel ha paprika, oliver, spiskummin, gurka, sumak, persilja, olivolja eller foul.
Ingredienser
- 500 g kikärter
- 1 msk salt
- 2 vitlöksklyftor
- 2 citroner
- 1.5 msk tahini (sesampasta)
Gör så här
Börja med att lägga kikärterna, saltet och vattenet i en kastrull. Vattnet ska precis täcka kikärterna i kastrullen. Nu ska man koka kikärterna på medelvärme med lock, detta brukar ta ca 1.5 – 2 timmar. Man kan undersöka om kikärterna är klara med bland annat en gaffel, då ska de vara mjuka.
Skölj nu av kikärterna under kallt vatten och mosa de. Här går det att använda mixer, stavmixer eller gaffel. Hacka vitlöksklyftorna i mindre delar och pressa citronerna. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna, citronjuicen och tahinin i röran. Fortsätt sedan mixa i 1-2 minuter.
Bred nu ut hummusen på en tallrik med hjälp av en spatel. Strö över önskad tillägg, till exempel olivolja, persilja och hackad paprika.
Servera!
Tips & Tricks
Vill man inte koka kikärterna går det även bra att använda färdigkokta kikärter till hummus. Dessa finns oftast i burk att köpa.
Det finns många tillägg man kan ha på eller vid sidan av hummusen. Utöver de redan nämnda kan man enkelt experimentera för att hitta sin favorit.