Hummus

Foto: CC BY-SA 2.0 Vegan-baking

Hummus är en röra som har sitt ursprung i mellanöstern men har på senare tid även blivit populär i andra delar av världen. Röran består mestadels av mosade kikärter och passar perfekt som dipp eller pålägg. Till hummus kan man till exempel ha paprika, oliver, spiskummin, gurka, sumak, persilja, olivolja eller foul.

Ingredienser

  • 500 g kikärter
  • 1 msk salt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 citroner
  • 1.5 msk tahini (sesampasta)

Gör så här

Börja med att lägga kikärterna, saltet och vattenet i en kastrull. Vattnet ska precis täcka kikärterna i kastrullen. Nu ska man koka kikärterna på medelvärme med lock, detta brukar ta ca 1.5 – 2 timmar. Man kan undersöka om kikärterna är klara med bland annat en gaffel, då ska de vara mjuka.

Skölj nu av kikärterna under kallt vatten och mosa de. Här går det att använda mixer, stavmixer eller gaffel. Hacka vitlöksklyftorna i mindre delar och pressa citronerna. Tillsätt de hackade vitlöksklyftorna, citronjuicen och tahinin i röran. Fortsätt sedan mixa i 1-2 minuter.

Bred nu ut hummusen på en tallrik med hjälp av en spatel. Strö över önskad tillägg, till exempel olivolja, persilja och hackad paprika.

Servera!

Tips & Tricks

Vill man inte koka kikärterna går det även bra att använda färdigkokta kikärter till hummus. Dessa finns oftast i burk att köpa.

Det finns många tillägg man kan ha på eller vid sidan av hummusen. Utöver de redan nämnda kan man enkelt experimentera för att hitta sin favorit.

<-- Gilla gärna

Sex on the beach

Sex on the beach är en otroligt god och somrigt drink och kommer med ett väldigt spännande namn. Det finns…

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…

BRF Styrelse

Att sitta i styrelsen för en bostadsrättsförening kan vara givande, utöver ansvar för fastigheten så ansvarar man även för ekonomin…

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…