Glas

Tekniken för att göra glas har funnits i mer 4500 år. Glas var då väldigt ovanligt och mycket värdefullt. Idag massproduceras det i fabriker och finns i allt ifrån TV, glasrutor till linser och konst. För att göra glas behövs tre ingredienser, nämligen sand, flussmedel och en stabilisator.

Sanden har en hög smältpunkt på över 1800 grader Celsius, flussmedel används därför för att sänka smältpunkten till runt 1300 grader Celsius. Exempel på vanliga flussmedel är natriumkarbonat och kaliumkarbonat. Efter man tillsatt flussmedel uppstår dock ett problem. Glaset kommer att lösas upp vid kontakt med vatten, därför tillsätter man en tredje ingrediens, en stabilisator. Stabilisatorn tillsätts alltså för att göra så att inte glaset blir vattenlösligt. Vanligtvis används kalk eller aluminiumoxid som stabilisator.

Gör så här

Blanda alla tre ingredienserna i en värmetålig behållare och lägg det i en glasugn som är 1300-1500 grader Celsius.

Med hjälp av verktyg så som långa järnspett, rör försiktigt runt i blandningen för att få bort eventuella bubblor och få blandningen jämn och fin. Känns blandningen inte jämn kan man tillsätta natrium sulfat eller natrium klorid. Det är viktigt att stå på långt avstånd när man rör runt då glasugnen har en mycket hög temperatur.

Nu kan man antingen hälla det smälta glaset i formar eller använda en glasblåsa för att skapa föremål. Låt sedan glaset svalna.

Glasföremålet är klart.

Tips & Tricks

Om man bara låter glas svalna en gång kan det uppstå svaga punkter. Man brukar härda glaset genom att utsätta det för ungefär 400 till 600 grader Celsius sedan snabbkyla det med kall luft.

Recept

Pink lady

Pink lady är en drink som består av gin, citronjuice, grenadin och ibland lite äggvita. Drinken brukar serveras i ett…
Recept

Gimlet

Gimlet är en simpel men väldigt uppfriskande drink som går både snabbt och är enkel att göra. I en väldig…
Recept

Pina colada

Pina Colada är en förfriskande drink som är väldigt somrig. Många förknippar Pina coladas med sol och bad. Uttalet på…
Recept

Cuba libre

Cuba libre som betyder ”fria kuba” är en drink som huvudsakligen består av rom och kola. Cuba libre servas oftast…
Recept

Negroni

Negroni är en utsökt drink som anses vara en aperitif, med andra ord en aptitretare som serveras oftast före maten.…
Recept

Appletini

Appletini är en förkortning för Apple Martini. Appletini består av vodka, sourz apple och limejuice. Drinken blev riktigt populär för…
Recept

Lemon drop

Lemon drop är en väldigt lätt drink som passar perfekt under varma årstider. Drinken kan både göras riktig sur eller…
Recept

Gin fizz

Gin Fizz är en den mest populära drinken bland fizz samlingen. Fizz drinkarna är sura med en bas som består…
Recept

Mimosa

Mimosa är en bubblande drink som oftast består av champagne eller mousserande vin och nerkyld citrusjuice som apelsinjuice eller grapefruktjuice.…