Chokladbollar
Chokladbollar är ett klassiskt bakverk som passar perfekt till fikan. En av fördelarna med chokladbollar är att det är ett bakverk som man slipper grädda, dvs. man behöver ingen ugn. Tack vare att det är så lätt att baka chokladbollar går det utmärkt att göra även tillsammans med de yngsta barnen.
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 dl socker
- 3 msk kakao
- 3 dl havregryn
- 2 msk kallt kaffe
- 2 tsk vaniljsocker
- pärlsocker eller annan garnering
Gör så här
Ta fram en bunke och smula ner smöret i bunken. Tillsätt sockret och knåda ihop. Tillsätt nu kakaon och havregrynet och jobba ihop en jämn och fin smet. Tillsätt kaffet och vaniljsockret och knåda smeten lite till.
Lägg ett tunt lager med garneringen på en tallrik. Ta lagom stora bitar ifrån chokladbollssmeten och rulla till bollar. Lägg bollarna på tallriken med garneringen och rulla runt så att dem täcks av garneringen.
Lägg dem klara chokladbollarna på en separat tallrik.
Servera!
Tips & Tricks
Chokladbollarna blir godare om man lägger dem i kylen och låter dem vila ett tag.
Andra typer av garneringar ger andra typer av chokladbollar, testa gärna med kokos, strössel eller daimkross.
Man kan köra havregrynen i en mixer innan man tillsätter dem i smeten om man vill att chokladbollarna ska vara finkornigare.