Brunsås
Brunsås förknippas oftast med köttbullar men passar precis lika bra till kyckling, slottsstek eller pannbiffar. Att göra såsen tar inte långt tid och eftersom den passar till många maträtter, kan den anses som grundutbudet i såsernas arsenal.
Ingredienser
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk smör
- 3.5 dl köttbuljong
- 0.5 dl grädde
- 1 tsk peppar
- 1 tsk salt
- 2 tsk kinesisk soja eller tomatpuré
Gör så här
Börja med att smälta smöret i en kastrull på spisen. När smöret är smält tillsätt vetemjölet och bry blandningen lätt i ca 2 minuter.
Tillsätt köttbuljongen under konstant omrörning i ca 4-5 minuter, när man är klar ska blandningen ha fått en jämn och ljusbrun färg.
Häll i grädden, kinesiska sojan eller tomatpurén, salt och peppar. Fortsätt blanda i cirka 1-2 minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Det fungerar lika bra att använda köttbuljong i flytande, pulver eller tärningars form.
För en mer fyllig sås kan man blanda mer grädda i såsen.