Äppelpaj
Äppelpaj är en mycket omtyckt efterrätt med färsk smak av äpplen och kanel. Äppelpajen serveras oftast med vaniljsås, men även med kolagrädde eller mjuk vaniljglass. Vill man att pajen ska bli mer knaprig kan man till exempel tillsätta nöter, frön eller flingor.
Ingredienser
- 4-6 syrliga äpplen
- 1.5 dl socker
- 1 msk kanel
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
- 2 msk mjölk
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 200 °C. Tvätta äpplena, kärna ut, skala och hacka de i mindre delar. Lägg äpplena i en bunke och tillsätt 0.5 dl socker och kanel, se till att alla bitar får socker och kanel på sig.
Smält smöret i en kastrull och lägg de sedan i en separat bunke. Tillsätt vetemjölet, bakpulvret, mjölken samt resterande 1 dl socker. Smula nu degen i mindre delar med hjälp av händerna.
Lägg nu äpplena i en ugnsform och finfördela sedan smuldegen över äpplena. Lägg formen i ugnen och grädde i ca 20-30 minuter. Ta sedan ut pajen och låt den svalna ett par minuter.
Servera!
Tips & Tricks
Det går bra att byta ut halva vetemjölet mot till exempel grahamsmjöl eller havregryn för annan smak och konsistens.
Om smuldegen blir gyllenbrun medan man gräddar är det ett tecken på att äppelpajen börjar bli klar. Det går även att undersöka med provsticka.